Duurzaam Huis

Particulier

De energiezuinigheid van bestaande woningen is tot 1 januari 2020 te bepalen via twee verschillende methoden: het energielabel via energielabelvoorwoningen.nl en de Energie-Index.

 

Vereenvoudigd energielabel
Het vereenvoudigde energielabel dat wordt bepaald via energielabelvoorwoningen.nl is gebaseerd op de 10 belangrijkste kenmerken van de woning. Via de website www.energielabelvoorwoningen.nl kunnen woningeigenaren zelf het energielabel aanvragen door de 10 kenmerken van de woning op te geven. Daar waar nodig levert u bewijsmateriaal aan. Een erkend deskundige keurt vervolgens op afstand het bewijsmateriaal.


De Duurzame Specialisten heeft er bewust voor gekozen om dit vereenvoudigde label niet af te geven. Wij hebben daarvoor gekozen omdat het systeem te fraudegevoelig is en wij daardoor onze kwaliteit, die u van ons gewend bent, niet kunnen borgen.

Energie-Index
De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Een gecertificeerd adviseur controleert deze kenmerken op locatie. De inspectiegegevens worden vervolgens in de daarvoor geschikte rekensoftware verwerkt en geregistreerd in de database van Rijkdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).


Wilt u graag de energiezuinigheid van uw woning bepalen door middel van een Energie-Index? De Duurzame Specialisten helpt u daar graag bij.

De Energie-Index is verplicht voor niet-particuliere of commerciële verhuurder die onder de liberalisatiegrens vallen, zoals woningcorporaties en beleggers. De Energie-Index is nodig om het aantal huurpunten te bepalen voor het woningwaarderingsstelsel, waarmee de maximale huur berekend wordt. Verhuurders van woningen boven de liberalisatiegrens mogen ook kiezen voor een vereenvoudigd energielabel.

Een Energie-Index vraagt u gemakkelijk aan via ons contactformulier. Wilt u liever bellen? Dat kan op 085 – 004 35 38. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 09:00 tot en met 17:00 uur.

De Energie-Index is 10 jaar geldig.

Dat hangt onder meer af van het type-, de grootte- en de ligging van de woning. Benieuwd naar de kosten van een Energie-Index voor uw woning? Vraag vrijblijvend een offerte aan via ons contactformulier.

De duur van de inspectie is afhankelijk van de grootte van de woning, maar doorgaans duurt het ongeveer een half uur tot een uur.

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Ontbreekt er op dat moment een energielabel/Energie-Index? Dan riskeert de huiseigenaar een boete die kan oplopen tot € 340, –. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op naleving van deze energielabelplicht.

Terug naar het overzicht